Frågor & svar

Att tänka på före en laserbehandling för att ta bort hår?

Man får bäst resultat om man inte är alltför för brunbränd, skälet till det är att pigmentet i huden absorberar laserljuset. Dock kan vi justera de tre laservåglängderna så det anpassas efter din huds pigmentering. Håret ska rakas eller klippas dagen före eller samma dag innan hårborttagningsbehandling. Man skall inte använda någon deo, lotion eller parfym på det området som skall behandlas. Man skall ej heller ha använt brun-utan sol BUS-produkter de senaste 2 veckorna före behandlingen. Man skall inte vaxa, plocka, bleka eller epilera håren tidigare än 4-6 veckor innan behandling, eftersom lasern endast verkar på hårsäckar som innehåller hår. Receptbelagda mediciner måste upplysas om före varje behandlingen.

Vad händer vid hårborttagning med laser?

Ett tunt lager gel appliceras på huden. Därefter läggs laser munstycket mot huden och rörs i cirklar på det område som skall behandlas. Tack vare den inbyggda kylningen känns det rätt svalt under tiden som värmen tränger ner i hårsäckens rot. I de flesta fall behövs 6-8 behandlingar för att uppnå optimal effekt med hårborttagning, men detta kan variera mellan olika patienter. Vissa kan behöva fler behandlingar. Anledningen till detta är att man vid hårborttagning bara kommer åt de aktiva hårsäckarna. Vilande hårsäckar saknar pigment och upphettas därför inte av laserpulserna under hårborttagningen.

Hårborttagningen tar allt mellan några minuter, som ex en armhåla till några timmar beroende på hur stora kroppsområden som behandlas. I jämförelse med andra hårborttagningsmetoder upplevs diode-laserbehandlingen som betydligt mindre smärtsam. De flesta patienter upplever laserpulserna som varma stick som brukar tolereras väl. Det inbyggda kylsystemet hjälper dessutom till att ytterligare lindra smärtorna vid behandlingarna. Vid behov kan vissa känsligare hudområden förbehandlas med bedövningssalva.

Det bör passera 4-8 veckor mellan behandlingarna beroende på växtfas och att man måste vänta tills de vilande hårsäckarna blir aktiva igen. En del patienter kan uppleva att det efter några hårborttagningsbehandlingar ser ut som om de plötsligt fått mer hår. Förklaringen är att kvarvarande vilande hårsäckarna ”aktiveras” av lasern snabbare än de skulle ha gjort utan behandling. Detta innebär bara att man enklare får bort dessa ”nyaktiverade” hårsäckar vid efterföljande behandling. Vi kommer rekommendera en behandlingsplan som vi vill ska följas för det bästa resultatet.

Hur är det efter en behandling med laser vid hårborttagning?

Det är normalt med en viss hudrodnad och en liten svullnad. I enstaka fall kan det bli små vattenblåsor. Allt detta försvinner spontant. Viktigt är att inte ha kläder som sitter för tajt vid dessa reaktioner samt att inte klia på blåsorna, då det finns risk att man tillför smuts. Kyl/svalka behandlingsområdet försiktigt, så känns det bättre. Man ska inte exponera behandlingsområdet för stark sol. Skugga, kläder och hög solskyddsfaktor rekommenderas under och efter behandlingstiden.

Efter en behandling kan man uppleva att det ser ut som man har fått mer hår. det kommer sig av att vilande hårsäckar har aktiverats. Det är bara bra, då dessa hårsäckar kommer att behandlas nästa gång, för de skall ju också bort.

Vilande hårsäckar utan pigment/melanin påverkas inte.

För att få bästa resultat och optimal effekt när man tar bort hår med laser

Permanent hårborttagning med laser är den senaste metoden för effektiv hårborttagning och ersätter mer och mer de äldre metoder med Rubinlaser och ljuslampa/IPL. Det Soprano ICE Platinum gör, är att kombinera flera olika våglängder och får ut det bästa av möjligheterna.

Då olika typer av hår har olika växtfaser, är det viktigt att de behandlas efter dessa respektive cykler. Det är därför viktigt att lägga upp en plan för detta. Därefter är det viktigt att genomföra planen. Gör man det beräknas den optimala effekten, dvs permanent hårborttagning, kunna ske efter 6-8 behandlingar.

Hur fungerar permanent hårborttagning med laser?

Laserljuset påvekar de aktiva hårsäckarna som har någon typ av pigment, melanin. Varje hårfollikel innehåller 3 olika anatomiska strukturer och kan växa från olika djup i huden. Fördelen med Almas Soprano ICE Platinum är att den kombinerar de 3 mest effektiva våglängderna, YAG 1064nm, Diod 810nm och Alexandrit 755nm och kan därför behandla alla strukturer och djup.

Laserljuset passerar genom huden och värmer upp pigmentet i hårsäcken. Värmen sprider sig från håret till hårrötterna som värms till 70 grader. SHR teknologin, "sweeping in motion", värmer gradvis upp huden till den temperatur som skadar hårfollikeln och förebygger håret från att växa ut igen. Temperaturen i hårrötterna bestäms av laserljusets dos. Denna anpassas efter hud och hårstråets färg. GenomDiod-laserns inbyggda kylsystem kyls huden ner under behandlingen som förebygger och möjliggör en skonsam och mer eller mindre smärtfri behandling.

Vilka kan behandlas med laser för hårborttagning?

Ju mörkare och grövre hårstrån och ljusare hud man har, desto bättre resultat erhåller man. Det är svårare att behandla mörk hy eftersom den mörka huden absorberar en stor del av laserenergin, vilket minskar energin till själva hårstårna. Genom att justera pulstiden för diode-lasern kan dock även mörkhyade erhålla god effekt av behandlingen. Personer med helt ljust eller grått hår som saknar melanin uppnår inte permanent hårreduktion. Hos dessa återkommer hårväxten efter några månader. Dock kan 2-3 behandlingar per år hålla även ljusare hår borta.

Viktigt att tänkta på: Tar du speciella receptbelagda mediciner bör detta informeras till kliniken innan bokning sker.